Asiakaspalvelu ja myymälä ovat avoinna arkisin ma-pe klo 7:30 – 17:00  (Heinäkuussa 7:30-16:00) puh. (09) 700 29 900. Huom! olemme suljettuna pääsiäispyhinä 29.3 ja 1.4.

13 Yleisintä ohjetta pakkaamiseen ja suojaamiseen

Aloita koti- tai yritysmuuton suunnittelu sekä pakkaaminen ajoissa. Pakkaamiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta muuttokuormaan ei eksy turhaa tavaraa, ja irtaimisto säilyy ehjänä perille saakka. Osta ajoissa tarvittavat suojaus- ja pakkaustarvikkeet sekä suojaa kiinteistöt ennen muuttoa mahdollisilta kolhuilta sekä ulkoa kulkeutuvalta lialta.

  1. Kuinka pakkaan muuttolaatikon?
  2. Kuinka pakkaan television?
  3. Miten pakkaan taulut ja peilit?
  4. Mitä tulee huomioida pesukoneen muutossa?
  5. Maton suojaaminen muuton ajaksi
  6. Astioiden pakkaaminen muutossa
  7. Runkopatjan suojaaminen muuton ajaksi
  8. Miten muutat laatikostot, hyllyköt ja kaapit?
  9. Pöytien muuttaminen
  10. Vaatteiden pakkaaminen muuton ajaksi
  11. Kirjojen pakkaaminen
  12. Kansioiden muuttaminen
  13. It- ja elektroniikkalaitteiden pakkaaminen muuton ajaksi

1. Kuinka pakkaan muuttolaatikon?

Pakkaa irtaimisto yhdenmukaisiin laatikoihin, kuten vuokrattaviin muuttolaatikoihin. Samanlaisia muuttolaatikoita voidaan useimmiten muuttaa neljän laatikon torneissa, nokkakärryä apuna käyttäen. Myös muuttoauton pakkaaminen yhdenmukaisilla laatikoilla on helppoa ja tehokasta.

Jätä muuttolaatikon yläosaan noin 4 cm tyhjää tilaa, tai varaa kansi jokaiseen muuttolaatikkoon. Näin muuttolaatikot saadaan pinottua tukevasti torneihin, eikä niistä tipu kallistettaessa tavaraa. Älä pakkaa laatikoihin päällimmäiseksi kevyitä esineitä, kuten papereita, koska ne lähtevät tornin päälle sattuessaan helposti tuulen mukaan tai tippuvat laidan yli.

Varaa muuttoon myös jonkin verran kannellisia muuttolaatikoita, varsinkin jos muutat paljon pientä tavaraa. Yleensä kannellisia laatikoita otetaan noin ¼ muuttolaatikoiden määrästä, jolloin kannelliset laatikot kannattaa asetella tornien päällimmäisiksi laatikoiksi. Kannet estävät esineiden tippumisen sekä ne suojaavat tavaroitasi sateelta ja tuulenpuuskilta.

Muista myös merkitä muuttolaatikot esimerkiksi muuttotarroilla tai maalarinteipillä, jotta muuttomiehet osaavat viedä laatikot suoraan oikeisiin huoneisiin. Muuttotarraan tai teippiin on hyvä kirjata myös, jos laatikossa on jotain helposti särkyvää. Näin muuttomiehet osaavat käsitellä tällaista laatikkoa erityisen varovasti.

Muuttolaatikoiden vuokrauksella helpotat muuttoasi
Vuokrattavia muuttolaatikoita tornissa. Näin teet muuttomiesten työn mahdollisimman helpoksi!

2. Kuinka pakkaan television?

Jos sinulla on television alkuperäinen pakkaus tallessa, käytä sitä. Jos pakkausta ei ole tallella, kääri television ympärille esimerkiksi pari kierrosta kuplamuovia. Kuplamuovin päälle voi laittaa vielä lisäksi kiristekalvoa, jolloin paketista saa erityisen tiiviin.

Television päälle kannattaa asetella muuttoautossa vielä muuttohuopa ja tukea se niin, ettei se pääse heilumaan tai kaatumaan.

3. Miten pakkaan taulut ja peilit?

Kuplamuovi suojaa useimmiten parhaiten myös taulut ja peilit. Sen päälle voi vielä vetää kiristekalvoa, joka auttaa kuplamuovia pysymään tiukasti suojattavan irtaimen ympärillä. Herkkäpintaiset maalaukset, kuten akvarellityöt ja öljyvärimaalaukset kannattaa suojata hengittävällä aaltopahvilla. Kolmas yleinen pakkausmateriaali erityisesti arvokkaimpien taulujen suojaamiseen on voimakupla

4. Mitä tulee huomioida pesukoneen muutossa?

  1. Tarkista onko taloyhtiössäsi sääntöjä pesukoneen muuttamiseen. Joissakin taloyhtiöissä on päätetty, että pesukoneen irtikytkennän tulee tehdä aina esimerkiksi taloyhtiön huoltomies. Jos asiasta ei ole sääntöä ja pesukone sijaitsee märkätilassa (kuten kylpyhuoneessa) voi pesukoneen yleensä kytkeä irti myös itse.
  2. Varmista pitääkö pesukoneen tulovesiliitäntä tulpata. Tulppaus on syytä tehdä varsinkin siinä tapauksessa, jos uusi asukas ei ole heti muuttamassa tilalle ja asentamassa omaa pesukonetta tulovesiliitäntään. Tulppauksella pienennetään vesivahingon riskiä.
  3. Tarkista pesukoneen ohjekirjasta, onko siellä erityisiä merkkiin tai malliin liittyviä ohjeita pesukoneen siirtoon.
  4. Varmista, että pesukone on tyhjä vedestä. Monessa pesukoneessa on erillinen ohjelma tyhjennystä varten
  5. Kun olet irti kytkenyt pesukoneen, tarkista vielä, että letkut ovat tyhjinä vedestä ja kiinnitä letkut ylöspäin (sekä muut pesukoneen johdot) kiinni pesukoneen runkoon esimerkiksi kiristekalvolla tai suojausteipillä. Muista että vahvempiliimaiset teipit voivat jättää pesukoneeseen ikäviä jälkiä.
  6. Pesukoneen siirtämiseen paras väline ovat nokkakärryt. Varmista pesukoneen pohjarakenne ennen siirtoa: joidenkin pesukoneiden pohjissa voi olla herkkiä osia tai letkuja, joita nokkakärryn nokka saattaa vaurioittaa
  7. Muuttoautossa pesukone on hyvä peittää vielä esim. muuttohuovalla ja sitoa se erikseen tukevasti.

5. Maton suojaaminen muuton ajaksi

Pakkaa matot rullalle, ja työnnä mattosukkaan, joka estää rullan avautumisen ja suojaa mattoa pölyltä ja lialta. Pienet matot, kuten kuramatot yms. voi muuttaa myös vaatepusseissa tai jätesäkissä.

6. Astioiden pakkaaminen muutossa

  1. Käytä astioiden pakkaamisessa tukevia muuttolaatikoita
  2. Ryttää laatikon pohjalle jo pakkauspaperia suojaamaan astioita alhaalta päin tulevilta värinöiltä. Laatikoiden pohjalla pakkauspaperina voi hyödyntää myös sanomalehteä.
  3. Kääri astiat erikseen pakkauspaperiin ja asettele astiat tiiviisti laatikoihin, niin että astiat eivät pääse liikkumaan. Astioiden pakkaamisessa itsessään kannattaa käyttää väriaineetonta pakkauspaperia, kuten astiapaperia, sillä sanomalehdestä tarttuu herkästi painomustetta astioihin.
  4. Isojen astioiden pakkaamiseen (kuten vaasit, vuoat yms.) myös kuplamuovi on erittäin hyvä pakkaustarvike ja sitä voi käyttää astiapaperin lisänä. Kuplamuovia voi käyttää myös vaikka lasien ja lautastenkin pakkaamiseen, mutta varsinkin isommassa pakkaustyössä astiapaperi vie nopeuden pakkausnopeudessa kun taas kuplamuovin kanssa pakkaustyöt voivat mennä vähän ”askarteluksi”.
  5. Muista merkitä laatikot, joissa on helposti särkyvää sisältöä!
Pakkausohjeet
Astiapaperilla pakkaaminen käy näppärästi

7. Runkopatjan suojaaminen muuton ajaksi

Kääri runkopatja on ohueen suojamuoviin muuton ajaksi. Muovi suojaa patjaa likaantumiselta ja naarmuilta. Suojamuovin lisänä voi käyttää kiristekalvoa.

8. Miten muutat laatikostot, hyllyköt ja kaapit?

Tyhjennä laatikostot ja hyllyköt ennen muuttoa esimerkiksi muuttolaatikoihin.

Jos kaapit ovat painavia, irrota vetolaatikot ja muuta ne erikseen. Jos vetolaatikot pidetään laatikoston sisällä, vedä kiristekalvoa laatikoiden sekä ovien ympärille niin, etteivät laatikostot tai ovet pääse aukeilemaan muuttotyön aikana.  Varsinkin isot hyllyköt kannattaa purkaa, ja hyllyjen osat koota erillisiin nippuihin kiristekalvon avulla.

Jos kalusteissa on erityisen herkkä pinta (esim. kiiltolakka tms.) ja pinta on ennestään virheetön, niin kiristekalvon alle kannattaa laittaa vielä esimerkiksi kuplamuovia.

9. Pöytien muuttaminen

Pöytien päälle pinotaan usein tavaroita ja laatikoita sekä pakatessa ja purkaessa että muuttoautossa. Suojaa pöytien pinnat esimerkiksi muuttohuovalla tai aaltopahvilla.

Työpöytiä joudutaan usein purkamaan varsinkin yritysmuuttojen yhteydessä. Jos työpöytiin kuuluu liikkuvia osia, kuten laatikoita tai esiin vedettäviä näppäimistöalustoja, sido ne kiinni pöytään kiristekalvolla.

 10. Vaatteiden pakkaaminen muuton ajaksi

Siirrä viikatut vaatteet laatikoihin, jolloin ne on helppo nostaa suoraan vaatekaappiin uudessa kodissa. Vaatteita voidaan muuttaa myös vaatepusseja käyttämällä. Vältä perinteisiä jätesäkkejä vaatteiden pakkaamisessa, sillä ne hajustavat vaatteita. Vaatepusseihin voi kirjoittaa suoraan siihen soveltuvalla tussilla.

Jos sinulla on paljon henkari- ja pukuvaatteita, voit vuokrata niiden muuttamiseen myös rullakon vaatetangolla.

11. Kirjojen pakkaaminen

Pakkaa kirjat riittävän vahvoihin laatikoihin. Jos käytät pahvilaatikoita, huomioi että laatikon tulee olla riittävän vahva. On hyvä huomioida, että jos kirjalaatikoita on tarkoitus laittaa päällekkäin, kannattelee alin laatikko kaikkien yläpuolellakin olevien laatikoiden painoa. (esim. 5 laatikon pinossa, jos laatikossa painoa 25 kg, kannattelee alin laatikko jo 4x 25 kg = 100 kg painoa). Jos alimman pahvilaatikon muoto pettää, on koko pino sortumisvaarassa.

Suositeltavin tapa kirjojen muuttamiseen ovat muoviset muuttolaatikot ja erityisesti ns. kotimuuttolaatikot, koska yritysmuuttolaatikot pakkaa herkemmin liian painaviksi kantaa. Ylipäänsä laatikoiden painoon kannattaa kiinnittää huomiota, ettei tee kantotyötä liian raskaaksi muuttohenkilöille (tai itselle, pitää laatikoita yleensä itsekin nostella). Kotimuuttolaatikon pituus on 60 cm, joten voit arvioida laatikkoon mahtuvan vähintään n. 60 cm kirjahyllystäsi. Pienempiä kirjoja (kuten pokkareita yms.) mahtuu tästä enemmänkin. Riittävä varautuminen laatikkomäärässä ehkäisee kuitenkin sitä, ettei tarvitse pakata laatikoita ääriään myöten täyteen.

12. Kansioiden muuttaminen

Pakkaa kansiot yritysmuuttolaatikoihin, eli sankalaatikoihin. Asettele kansiot selkämys ylöspäin laatikkoon, jolloin niiden sisältö on helposti luettavissa yhdellä silmäyksellä. Yhteen sankalaatikkoon mahtuu normaaleja, isoja mappeja noin 7 kpl.

13. It- ja elektroniikkalaitteiden pakkaaminen muuton ajaksi

It-laitteet ovat herkkiä, joten pakkaa ne hyvin pakkaustarvikkeita käyttäen, pienelläkin muuttomatkalla. Mikäli muutettavaan irtaimistoon kuuluu suurempia laitteita, kuten isoja monitoimitulostimia, varmista mitä kautta ne on hankittu yritykseen. Jos kyseessä on leasing-koneet, leasingyhtiö haluaa yleensä itse hoitaa laitteiden siirtämisen.

Jos laitteet ovat yrityksen omia, selvitä, onko niiden valmistajalla ohjeita niiden muuttamiseen. Joissain tulostimissa esimerkiksi värikasetit pitää irrottaa ennen siirtoa, ja jotkut laitteet tulee olla poiskytkettyinä vähintään tunnin ennen muuttoa, jotta erikoisväriaineet ja itse laite ehtivät jäähtyä.

Irrota kaikki laitteiden liikkuvat ja helposti irtoavat osat sekä johdot ja muuta ne erikseen. Yritysmuuttojen yhteydessä yhden työaseman johdot ja hiiret kannattaa laittaa yhteen muovipussiin. Kääri tietokoneet ja näytöt esim. kuplamuoviin ja nosta rullakoihin. Rullakoihin on saatavilla välitasoja, ja välitason päälle asetettavia pehmustelevyjä, joita kannattaa hyödyntää. Asettele laitteet tiiviisti rullakkoon, etteivät ne pääse liikkumaan.

Muuttamiseen ja sen suunnitteluun saat apua myös kätevästä muuttajan muistilistastamme!

Lue lisäksi: muuttolaatikoiden vuokrausvinkit

BACK TO TOP
Tallenna ostoskori
Ostoskorisi tallennetaan yksilöidyllä osoitteella. Sinä tai kuka tahansa muu voitte käyttää luotua osoitetta ostoskorin sisällön tarkasteluun. Ostoskori säilytetään 30 päivää.
Takaisin Tallenna ostoskori
Ostoskorisi sisältö tallennetaan. Voit lähettää ostoskorin tiedot itsellesi tai esimerkiksi kaverillesi ja palauttaa ostoskorisi sisällön helposti. Ostoskori säilytetään 30 päivää.
Ostoskori lähetettiin onnistuneesti.

X